Sign in

Wednesday, October 26, 2011

0
Komen

Info Kaktus


Views

(Gambar Sekadar Hiasan. Credit to Google..)


Hai.. u'ollz minat tak dengan pokok kaktus? Aku memang minat n suka tengok kaktus ni.. Tapi tak tau la kaktus tu minat kat aku ke tak.. hehehe.. Sebab minat tu la aku mintak my mum belikan kaktus masa dia pegi Cameron Highlands hari tu. Lepas bodek-bodek my mum, dapat la satu kaktus kecik yang kiut warna merah. Excited sangat lepas dapat kaktus tu then aku selalu la mengadap muka pokok kaktus tu.  Al-maklum laa, kaktus tu ada iras-iras Lee Min Ho pojaan hati aku tuu.. hahhaha...Tipuuu je.. Ok la, entry kali ni aku nak share dengan u'olzz serba sedikit fakta tentang Kaktus ni.. 


Actually, senang je nak jaga pokok kaktus ni. Sebabnya, kaktus ni boleh hidup dengan kadar air yang sedikit. So, tak payah la 24 jam u'ollz nak siram pokok kaktus tu. Sekali dalam seminggu pon da cukup lorh.  Kerjaya menternak kaktus ni memang sesuai la untuk orang yang kurang rajin macam aku ni.. hehehe.. Kalau terlebih siram, akar kaktus boleh jadi rapuh n tak lama la jangka hayat cik kaktus tuu..  Kaktus ni pon perlu didedahkan kat cahaya matahari. So, jangan la perapkan pokok kaktus ni kat dalam almari pulak ye.. nanti tak pasal-pasal pokok kaktus ni tak cukup udara n cahaya matahari pastu terus jadi arwah. heheh..


Aku pernah terbaca dalam satu artikel yang mengatakan kaktus ni sebenarnya boleh meningkatkan daya ketahanan badan seseorang secara semulajadi. Bagi penghidap kencing manis, kaktus jugak boleh membantu mengurangkan kandungan glukose dan insulin dalam badan. So, mulai sekarang, mulalah berjinak-jinak dengan pokok kaktus ni yee.. Tak rugi pon tanam kaktus ni. Kan? Renung-renungkan ye.. hhehehe.. bye.

Sudah baca entry tadi? Sila ringankan jari jemari runcing anda untuk like dan komen ye.. terima kasih, sayang kamu semuaa...

Post a Comment

Komen, Jangan Tak Komen.. Thanks semua..

0 903 333 Doakan Miss Nurul Atikah Jadi Best Student: