Sign in

Monday, December 26, 2011

2
Komen

"Ternyata Kamu Lebih Suci Dari Apa Yang Ku Bayangkan"???


Views

Hai korang... Korang pernah dengar tak tajuk lagu "Aku Maafkan Kamu by Jamal Abdillah dan Malique"? Mesti lagu ni dah familiar kat telinga korang kan?? Actually masa first time aku dengar lagu ni, aku dah terjatuh hati.. Sebab apa?? Sebab liriknye laaa.. Ni lirik nye.. Cuba korang hayati dan fahami..


Ada teratak di hujung kampung,
Bawah cermin kopak ada kotak,
Tersembunyi dalamnya ada tempurung,
Sembunyi bawahnya katak melalak,

Atur sepuluh daktil batal yang batil,
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil,
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil,
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil,
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi,
Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi,
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi,
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni,
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan,
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan,
Halusinasi susuli ketandusan ihsan,
Ubat parut auditori kesan artileri insan,
Gagal dikesan..
Aku maafkan kamu,
Tak perlu kita bertemu,
Cukup kau tahu,
Yang aku,
Maafkan kamu,
Tolong teruskan hidup,
Jangan sebut namaku..
Timbul tenggelam, timbul tenggelam,
Acapkali terpendam, acapkali tersergam,
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam,
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam,
Kutimbang tanpa neraca di awal usia,
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia,
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu,
Jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu,
Maafkan mereka, mereka tidak tahu,
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu,
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata,
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa,
Maafkan mereka, mereka tiada nilai,
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai,
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti,
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati,
Atas kepala murai sekawan,
Mari ku ramit kucup lehernya,
Terlalu rahi dendam di angan,
Sampai terkacip mulut mahirnya,
Kenapa awak tak pukul mereka?
Saya tak suka pada keganasan


Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta
(Alif)
Ada teratak di hujung kampung,
(Ba)
Bawah cermin kopak ada kotak
(Ta)
Tersembunyi dalamnya ada tempurung,
Sembunyi bawahnya katak melalak,
Ternyata kamu lebih suci dari apa yang kubayangkan...
Amacam? Apa pendapat korang? Aku paling suka part ni:

Aku maafkan kamu,
Tak perlu kita bertemu,
Cukup kau tahu,
Yang aku,
Maafkan kamu,
Tolong teruskan hidup,
Jangan sebut namaku..

Sejujurnye, aku faham part ni je. And honestly, aku ,memang kurang faham maksud tersurat dan tersirat yang tersimpul dalam lagu ni. Banyak kali aku cuba fahami maksud disebalik lagu ni tapi aku tetap failed. Korang faham tak ape maksud sebenar lagu ni? Kalau faham, share-share la dengan aku.. Ada banyak perkataan sastera yang digunakan sebagai lirik lagu ni. Antaranya ialah Daktil, Iskarserasi dan Auditori. Actually ade banyak lagi perkataan yang aku tak faham. Aku pon kurang faham kenapa ada kata-kata ni sebelum lagu ni start and pada ending lagu: 

"Aku minta maaf di atas segala perbuatanku, ternyata kamu lebih suci dari apa yang ku bayangkan."

Actually, apa maksud part tu?? Siyesly aku tak tahu dan tak faham. Maybe sebab aku ni buta seni kot.. And maybe aku tak cukup menjiwai lagu ni.. Tapi aku rase lagu ni ada unsur nasihat.. Ada sape-sape tak leh tolong aku fahamkan maksud lirik lagu ni? hhuhuhu.. Pape pon, lagu ni adalah carta nombor satu pilihan hati aku... Jom layan.. Cekedaut yowww!!

***Klik SINI untuk lagu..
***Klik SINI untuk lebih menarik...

Sudah baca entry tadi? Sila ringankan jari jemari runcing anda untuk like dan komen ye.. terima kasih, sayang kamu semuaa...

Post a Comment

Komen, Jangan Tak Komen.. Thanks semua..

2 903 333 Doakan Miss Nurul Atikah Jadi Best Student:

Razif Mokji Razif Mokji said...

layan lagu ni... blm pernah dengar,tp nnt nk dengar gak sbb kata syok kan

khairul khairul said...

x pwrnah merasa masuk istana lagi