Sign in

Friday, June 1, 2012

5
Komen

Uniknya Bento


Views
BENTO?? Amende tu?? Gula- gula ke? Ehhh, bukan laaa.. Actually bagi yang tak tahu, Bento adalah istilah Bahasa Jepun iaitu bekalan makanan yang boleh di bawa ke mana je and memang popular kat negara Jepun. Dalam bekal tu, ada banyak pilihan makanan yang berkhasiat. Antaranya buah epal, salad, telur, roti and nasi. Aku kagum bila tengok keunikan and kecomelan Bento box. Ada jugak cita- cita nak try buat Bento box. Tapi apakan daya, tangan aku tak kreatif laaa. huhuhu.. Sebenarnye, bukan je Jepun yang ada Bento box tapi kat negara lain pon ada cuma panggilannya je yang lain. Kalau kat Korea dipanggil Dosirak, kat Philippines dipanggil Baon and kat Taiwan dipanggil Biandang. Kalau dalam citer Jepun, bila time rehat or picnic time diorang akan makan Bento yang diorang bawak dari rumah. Macam-macam style Bento box yang diorang bawak. Semuanya warna-warni and comel.. Rasa sayang pulak nak makan Bento tu sebab comel sangat.. Tak caye ke?? Haaaa, apa kata korang tengok gambar-gambar yang aku amik dari Uncle Google ni ye.. Cekidaut yow!











Amacam, Comel tak?? Kalau budak kecik tengok mesti diorang nak bawak bekal tiap-tiap hari kan? hehehe.. Kalau korang teringin nak cuba buat Bento ala-ala gambar tu, try la jenguk-jenguk youtube k. Aku dah subscribe beberapa Channel Youtube yang ada buat tutorial Bento. Korang bila lagi? Kalau ada masa, jenguk la ye.. heheee.. ok, bai.
Sudah baca entry tadi? Sila ringankan jari jemari runcing anda untuk like dan komen ye.. terima kasih, sayang kamu semuaa...

Post a Comment

Komen, Jangan Tak Komen.. Thanks semua..

5 903 333 Doakan Miss Nurul Atikah Jadi Best Student:

Ibnuismaini Ismail Ibnuismaini Ismail said...

Omak ai... banyak masa diperlukan nak buat satu bekal makanan je camni.

Miss Nurul Atikah Miss Nurul Atikah said...

@Ibnuismaini Ismail
hehehe.. agak laa.. tapi kalau dh terbiasa, confirm xamik masa lama..

cik nara omey cik nara omey said...

pergghhhh..!!lawa giler, kalo nara..sayang nak makan, cantekk sgt..!!heheh

вʋввℓɛ ρσρƨ вʋввℓɛ ρσρƨ said...

hahaha ;) sayang nak makan sbb comel sesangat ;) btw, hana pun org ganu.. orang dungun ;)

jum up kn follower ;)
http://dhyeahana.blogspot.com/2012/05/saya-mahu-follower-tegar.html

haney haney said...

comelnye. teringat plak kt 1 blog tu, dia mmg suke buat makanan comel2 utk anak dia. hehehe :) lupe la ape url blog tu :P