Sign in

Monday, October 1, 2012

2
Komen

Ayam Masak Merah


Views

Sekarang ni dah masuk waktu lunch, so korang dah makan ke? Aku belom lunch lagi tapi baru je siap prepare lauk untuk lunch. Lauk ape?? Ha, lauk seperti gambar kat atas tu la... "Ayam Masak Merah". Punyelah lame aku duk cari idea nak masak lauk ape, last2 lauk simple ni gak yang jadi pilihan aku. hehehe.. Tak pe la, asalkan dapur kat rumah ni berasap. Ok, ni resepi simple nak masak Ayam Masak Merah ikot my style. Jom la kite jenguk resepi kat bawah niiii:

Bahannya:

Ayam (siap dipotong)
Cili Blend
Sos Cili
Air Asam Jawa
Serai (dititik)
Bawang Merah blend
Bawang putih blend
Halia blend
Tomato (potong wedges)
Daun sup
Cili Merah (hiris nipis)
Bawang merah (hiris bulat/ ring)
Minyak, gula and garam


Caranya: 

1. Goreng ayam tu dengan sikit serbuk kunyit and garam hingga separuh masak. Jangan overcooked tau!
2. Lepas tu, panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih, sikit halia yang diblend bersama ngan serai yang dititik.
3. Masukkan sos cili, air asam jawa, gula and garam secukup rasa. Bila dah mendidih, masukkan ayam yang dah digoreng half-cook tadi.
4. Bila ayam dah betol2 masak, masukkan tomato, daun sup, bawang merah ring dan cili hiris. Tu semua bahan sampingan je. Ok, Siap!

Amacam, senang kan?? Sekarang ni aku tengah tunggu papa, mama and my adik nak lunch sama-sama. Korang pon jom lah join sekali ye.. Jemputttt.. Ok lah, selamat menjamu selera ye! k, bai.

Sudah baca entry tadi? Sila ringankan jari jemari runcing anda untuk like dan komen ye.. terima kasih, sayang kamu semuaa...

Post a Comment

Komen, Jangan Tak Komen.. Thanks semua..

2 903 333 Doakan Miss Nurul Atikah Jadi Best Student:

KhaiRin : anies KhaiRin : anies said...

xmo share ngan kami ke? ;-)

Miss Nurul Atikah Miss Nurul Atikah said...

@KhaiRin : anies Jemput la skali.. hehehe.. sila2, jgn segan tau. huhuhu