Sign in

Monday, January 20, 2014

9
Komen

Darah Cair??


Views

Al kisah nye begini, beberapa ari lepas jari aku terluka terkene pisau. Pastu darah xhenti-henti kuar kat jari aku tu. Aku bukan nk mengadu pasal jari aku luka okeyh! Main pointnye, darah yang mengalir dr luka tu laju semacam je. Pastu cair semacam je. Peliks weh! Darah non-stop! Dah byk helai tisu aku gune utk lap. Kalau gini gayenye abis la tank darah aku. Ape yang aku perasan, mmg tiap kali terluka darah mmg kuar ngn banyak walaupon kadang2 luka tu kecik je. So aku google la.. "Punca Darah Cair". Menurut satu sumber; 

Selalunya Kurang Darah itu dikaitkan dengan Kurang Darah Merah. Nama lebih saintifik ialah Anemia dan ada memanggilnya Low HB / HGB ( haemoglobin ) Count. Ada juga satu lagi bernama Darah Cair, nama saintifiknya Thrombocytopenia atau namanya Low Platelet Count. Semua boleh dirangkumkan di bawah kategori BLOOD DISORDER. Secara am, 

SEL DARAH => Sel Darah Merah, Sel Darah Putih dan Sel Platelet. 
Semua jenis sel tak boleh terlebih mahupun terkurang. Aras perlu seimbang untuk berfungsi baik.
Petanda-petanda yang dikaitkan pada masalah KURANG DARAH selalunya ( tapi tak semestinya ) :
=> Senang pitam
=> Lemah badan 
=> Selalu pening lalat
=> Tidak bermaya
=> Nafas rasa berat
=> Jantung berdegup laju
=> Rambut banyak gugur
=> Pelupa yang amat
=> Lebam susah nak pulih
=> Luka sikit tapi darah banyak
=> Luka bedah yang susah nak sembuh kerana sentiasa berdarah
=> Muka, kulit dan kuku pucat
=> Kelihatan di bawah kulit tompok-tompok merah berpunca dari urat-urat kecil 
yang pecah
Anemia boleh dicegah dengan mengambil kandungan zat besi. Banyak jenis makanan yang mengandungi zat besi. Beberapa makanan seperti hati, jantung, limpa, kuning telur, kerang, kekacang dan buah-buahan kering tertentu mengandungi zat besi dalam kadar cukup tinggi. Zat besi dalam jumlah sederhana pula boleh diperoleh daripada daging, ikan, sayuran berwarna hijau seperti pegaga, pucuk paku, bayam, kailan dan bijirin. Bagi remaja pula perlu minum satu atau dua gelas susu sehari untuk mendapat cukup kalsium. Jadi, minumlah susu segar atau susu tepung di antara waktu makan utama seperti semasa minum pagi, minum petang dan minum malam.


Semua petanda tu memang kebanyakannye ade pada aku, 99% betol. Urmm.. So, chances untuk aku dapat penyakit tu tinggi kot. Mungkin ke sebab aku ni terlalu cerewet bab pemakanan? Seafood x makan, daging x makan, ni x makan, tu x makan. Urmm, maybe that's one of the reasons darah aku camtu. Mulai sekarang aku kene lebih jage bab pemakanan and makan makanan yang mengandungi zinc and vitamin. Tapi yang paling penting kene pi buat ujian darah dulu utk pastikan keadaan sebenar kan? Ok bai.

NotaKaki: Korang pernah alami macam ni jugak ke? 

Sudah baca entry tadi? Sila ringankan jari jemari runcing anda untuk like dan komen ye.. terima kasih, sayang kamu semuaa...

Post a Comment

Komen, Jangan Tak Komen.. Thanks semua..

9 903 333 Doakan Miss Nurul Atikah Jadi Best Student:

MG schmidt MG schmidt said...

hari2 rebus kerang mkn buat mcm snek :)
nuffed doen :)
lama x bw here ^__^

Awan Samudera Awan Samudera said...

@MG schmidtbagus cadangan tu. tp... sy mmg xsuke makan kerang. huu.. btw thanks coz bogwalking here. ;)

Nadya Dyana Nadya Dyana said...

nice sharing^^

Mira Adzlia Mira Adzlia said...

huhu..sama la kita...sbb akak adlh org yg krg mkn seafood..dlu nk derma drh pun xlpas yer..sbb krg zat besi...owh stress amat...

Awan Samudera Awan Samudera said...

@Nadya Dyanathanks! thanks ugak coz sudi singgah jenguk my blog. :)

Awan Samudera Awan Samudera said...

@Mira Adzliaow.. mmg xleh derma darah erk klu cmni? sy xpernah derma darah sbb my mum x bg. coz sy slalu sakit kpala. tp teringin ugak nk derma darah ;(

Abak Lorong Cinta Abak Lorong Cinta said...

nice sharing kak...hehehehe... smoga jari akak cpat smbuh.

Awan Samudera Awan Samudera said...

@Abak Lorong Cintathanks dik.. In Shaa Allah, ni dlm proses penyembuhan. hehe.. :)

irra pixie irra pixie said...

teringin nk derma drah tp tak pnah lpas..sedihh