Sign in

Saturday, January 18, 2014

5
Komen

Homemade Kimchi!


Views
Hai.. Dah lame rasenye x hapdate blog ni. Korang semua sihat ke? Ok lah arini aku nk hapdate pasal entry Homemade Kimchi. Sape kat sini yang suke makan Kimchi and pernah buat Kimchi??? waah, korang memang ohsem la! Bagi yang tak tahu, Kimchi ni salah satu makanan yang sihat taw! Ok, aku baru je siap buat Kimchi. Aku buat 2 jenis Kimchi. Satu bekas Cabbage Kimchi and satu bekas lagi Radish Kimchi. Mane aku dapat resepi ni?? Dari Nenek Moyang aku ke? Eh, tak de la. Nenek Moyang aku tak de kene mengena ngan Korea pon. hehe. Aku belajar buat Kimchi dari Website and Youtube Channel AerisKitchen laa! Sebenarnye ade banyak sangat resepi Kimchi. Tapi lepas aku research and searching, aku lebih suke ngan resepi Aeri Lee ni. Korang jenguk-jenguk la kat website Aeri Lee tu untuk intai resepi Kimchi ni ye. Kat situ pon ade macam-macam resepi Korea selain Kimchi. Ok, jom cuci mata tengok homemade Kimchi aku ye. Lets Zoom!!

Bahan- bahan asas untuk buat Kimchi.
Rendamkan kobis dalam air garam lebih kurang 4- 5 jam.
Buat sos untuk perapan Kimchi. Lagi merah lagi ohsem!
Kobis siap dimandikan sos.
Cabbage Kimchi and Radish Kimchi, done!!

Actually, ingredients untuk buat Kimchi ni aku xgune bahan brands dari Korea. Reasonnye, most of Korean Food Products ni xde logo Halal. Tu yang buat aku ragu-ragu nak gune. Tapi tak semua xde logo Halal and ade sebahagian tu ade logo Halal. Lagipon, kat Kuala Terengganu ni susah skit nak jumpe semua food products dari Korea tu. Lain la kalau kat nogori lain especially Kuala Lumpur, mesti banyak kan? hehe. So, aku gantikan bahan-bahan tu ngan brands yang senang dapat kat area sini. Cili Powder tu aku gune brand Baba's, Tepung untuk sos tu aku gantikan dengan tepung pulut, and sos ikan jenama Squid. Aku tak ikot sukatan resepi tu sangat. Sebab lain brand, lain la kepedasan serbuk cili tu kan. So, aku lebihkan serbuk cili sbb aku suke pedas. huhu..

One more thing, make sure lepas buat Kimchi tu, simpan dalam bekas bertutup kat suhu bilik utk sehari. Then esok baru masukkan dalam peti and biar proses fermentation berlaku lebih kurang seminggu. Kalau korang nk makan terus lepas siap buat tu boleh je. No probs! hehe.

Ok lah, dah penat aku menaip. Ape kate korang pon cube buat Kimchi ye. ok bai!



Sudah baca entry tadi? Sila ringankan jari jemari runcing anda untuk like dan komen ye.. terima kasih, sayang kamu semuaa...

Post a Comment

Komen, Jangan Tak Komen.. Thanks semua..

5 903 333 Doakan Miss Nurul Atikah Jadi Best Student:

Abak Lorong Cinta Abak Lorong Cinta said...

Ayayayayayayayaa!!!!!!! fuhhh terbaik kak.. nak rasa sikit...
sedap ye kak?

NinaAz NinaAz said...

Kimci xpernh makan. Mkn sana takoyaki dan sushi jea nina reti makan. Heheeheh

Awan Samudera Awan Samudera said...

@Abak Lorong CintaEntah la dik.. Ekceli rase die mcm pelik skit. xtahu la jadi ke idok sbb akak lom pnh try and xtahu ape rase kimchi sebenar. huhu

Awan Samudera Awan Samudera said...

@NinaAzOw.. sy plak x penah try tokoyaki tp kimchi dh penah try. best la ugak kimchi tu. boleh diterima tekak lagi. hehe..

DilaMilin DilaMilin said...

Sy pernah tgk citer 2 days 1 night..diorg buat kimchi..mcm best tapi tak pernah cuba nak buat..hehe..ada resepi ni boleh kot try buat.. :)