Sign in

Tuesday, February 11, 2014

8
Komen

Aku, Nurse dan Ujian Darah


Views
**Gambar credit Google
Ingat lagi tak entry sebelum ni yg aku penah bagitau pasal kecairan darah aku bile luka tu? Kalau tak ingat. klik SINI. So, pagi tadi aku pegi Hospital Sultanah Nur Zahirah (bahagian pesakit luar) and buat ujian darah. Saje je nak cek kenape darah aku cair sangat. Then, sekaligus pi mintak ubat demam and selesema sbb tgah demam sikittt skang (sekarang kan musim demam). Ok, dalam kisah yg aku nk cerita ni ade dua watak, cik nurse praktikal and akak staff nurse. So, jangan terkonfius pulak ye. Alkisahnye, memula cik nurse praktikal ni yang tolong amik darah aku. 

**Gambar credit Google

Pastu, bile dah separuh jarum tu masuk (kalau tengok gambar kat atas, nurse tu cucuk kat Basilica), tetibe die stop. Nurse praktikal tu bagitau kat akak staff nurse yg darah aku tak mao keluar. Pastu die suh aku alihkan tangan aku kat staff nurse tu pulak and staff nurse tu sambung tolak jarum masuk lagi. Tak lame lepas tu, tetibe staff nurse tu kate, "darah tak nak kuar ni. Tak jumpe urat kot. Tak pe, kite amik urat lain pulak." Dengan selamba, die cabut jarum tu dan nak cucuk kat lipatan siku belah kanan pulak. Ok, aku redha and still buat muke brutal and macho. Untuk yang belah kanan ni, staff nurse suruh aku alihkan tangan aku pada nurse praktikal tu sekali lagi. Die suruh nurse praktikal tu continue lagi.

Mase nurse praktikal nak cucuk kat bahagian lipatan siku kanan aku tu (nurse tu spot kat Median Cubital), tangan and jarum yang die pegang tu mcm shaklee shaking, terketar- ketar. Nampak gayanye nurse praktikal ni macam tak confident nak cucuk aku. Aduhhhh, kalau cik nurse praktikal tu tak de confident nak cucuk aku, aku lagi sejuta kali ganda tak confident nak terima cucukan jarum die tu. Tahap keberanian aku dah mule menurun bile tengok die camtu. Aku dah start nervous okeyhhh. Macam tadi jugak, bile dah separuh jalan nurse praktikal tu masukkan jarum tu, die stop lagi. Aishhhh!!! Aku dah start pejam mata time tu and pandang arah lain. Staff nurse tu pulak yg sambung amik darah aku. Pastu die alihkan tangan aku ni kat nurse praktikal tu balik and suruh die sambung tarik jarum tu. Aduuhhhh, time tu menyirap je darah aku. Ade ke patut diorang buat tangan aku ni macam bola. Siap main pas pas lagi. Benda macam ni nak main pas pas ugak ke?? Rase macam nak je aku kasi kad merah kt diorang ni. Grrr! 

Pastu nurse staff tu tanye; Awak puasa ke sebelum amik darah ni? Aku angguk. Nurse: Owww, patut lah darah xmao keluar. Sbb awak puasa.Ehh, tadi sebelum aku masuk bilik ujian darah ni, doktor ade tanye aku puasa ke tak. Kate doktor tu, sebelum amik darah kene puasa dulu. Dah tuuu, mane satu aku nk percaye ni?? Doktor kate lain, staff nurse tu kate lain pulak. Aduyaiii.. fenimmm guwa!

Akhirnye settle ugak ujian darah tu. Mase nak kuar bilik tu tetibe rase nak pitam pulak. Mata ni tetibe gelap. Aku gagahkan diri ugak duduk tepi papa aku kat ruangan menunggu tu. Tetibe air mata aku kuar. Dah kenapa pulak ngn aku ni? Hohoooiiii, Tetibe je nanges! Papa tanye, sakit ke? Aku diam je. Sebenarnye geram ngan nurse-nurse tu ditambah dengan rase nk pitam ni. Aku tahu la akak staff nurse tu nak ajar and guide nurse praktikal tu. Tapi agak-agak la. Sampai buat tangan aku ni macam bola. Benda yang boleh settle kejap jadi take time. Suke hati je jadikan aku ni bahan eksperiment diorang. Tapi lepas tu dh ok. Maybe aku takut kene cucuk plus takut tengok jarum tu sbb tu yang gabra semacam sampai tetibe je nangis. hehe.. Result ujian darah tu kene amik 2 week later. Ok dah penat bebel. Aku choww dulu. Bye korang!


Sudah baca entry tadi? Sila ringankan jari jemari runcing anda untuk like dan komen ye.. terima kasih, sayang kamu semuaa...

Post a Comment

Komen, Jangan Tak Komen.. Thanks semua..

8 903 333 Doakan Miss Nurul Atikah Jadi Best Student:

Iyqa Gani Iyqa Gani said...

Saya pun pernah kena situasi mcm nie.. lebih kurang je la..

Ambil darah utk kali kedua pd hari yg sama.. masa tu sy demam.. so, nk amik darah utk chek denggi..

Nurse perempuan ngan staf laki.. nurse perempuan tu cuku byk kali tngan sy kiri kanan tp x dpt sbb masalah urat. last dia past kt staff laki.. baru sy lega bila pass kt staff laki.. x takut sgt...

antara laki ngan perempuan..
bek laki lg.. serious... perempuan lg kasar.. ngeri!

Nadya Dyana Nadya Dyana said...

nad pulak nurse x jumpa mana saluran darah tuk amik darah >.<

Awan Samudera Awan Samudera said...

@Iyqa Ganiow.. time tu xde staff lelaki. tu lahh, tgok diorg takot, sy lg lah takot. huhu...

Awan Samudera Awan Samudera said...

@Nadya Dyanamemula xjumpe ugak tp die try cucuk ugak. ttiba tersalah urat. tu yg die tukar tgn kanan pulak. hehe

Adam Fahmy Adam Fahmy said...

result darah ok x? hihihi...
sabdapelangi.blogspot.com

Awan Samudera Awan Samudera said...

@Adam FahmyResultnye ok je. Alhamdulillah.. :)

andre leo andre leo said...

nice post, thanks for sharing....
Obat Perangsang Wanita

Obat Perangsang Pria

Wohan Raja Obat Wohan Raja Obat said...

Jual Alat Bantu Pria Dan Wanita Dewasa|Malang| Surabaya|Jakarta|Bandung|Jogja|Murah

alat bantu pria
alat bantu seksual pria
alat bantu sex pria
alat bantu sexualitas pria
alat bantu seksual pria
alat bantu pria dan wanita